Çin ‘sıfır Kovid’ politikasında pes etti

0
1

Çin, sıfır Kovid politikasına yönelik protestoların ardından en sert kurallarını bir kenara bıraktı. Rejime karşı görülmemiş yoğunluktaki protestolardan sadece bir hafta sonra, insanları karantina kamplarına zorlamak da dahil olmak üzere en katı Kovid politikaları kalkıyor.

Kovid’li kişiler, hafif semptomları varsa veya hiç semptomu yoksa artık devlet tesisleri yerine evlerinde izole edebilirler. Ayrıca artık çoğu mekan için test göstermeleri gerekmeyecek ve ülke içinde daha özgürce seyahat edebilecekler. Vatandaşlar bu ani değişikliklerden dolayı rahatladıklarını ancak endişelerinin de sürdüğünü dile getirdi.

“SIFIR KOVİD POLİTİKASI İŞE YARAMADI”

Çin sosyal medyasında bir kişi, “Nihayet! Artık enfekte olma veya yakın bir temas olarak tutup götürülme konusunda endişelenmeyeceğim” diye yazdı. Bir başkası, “Biri bana neler olduğunu açıklayabilir mi? Neden birdenbire ve bu kadar büyük bir değişiklik oldu?” diye sordu. Kapsamlı değişiklikler, Çin’in nihayet sıfır Kovid politikasından uzaklaştığını ve dünyanın geri kalanı gibi “virüsle yaşamak” istediğini gösteriyor. Bu, ülkenin en büyük enfeksiyon dalgasıyla – her gün 30.000’in üzerinde  boğuştuğu bir zamana rastladı.

Bazı çevrimiçi kullanıcılar hızlı açılımı sorgulayarak, “Sağlık sistemi zorlanacak. Birçok yaşlı enfekte olacak. Sorun şimdi başlıyor,” diye yazdı. Şimdiye kadar Çin, Kovid’li insanları ve yakın temasta bulunan herkesi karantina kamplarına gitmeye zorlamıştı. Bu politika, aileleri ayırdığı ve insanları evlerinden çıkardığı için çok rahatsızlık yaratıyordu. Ayrıca bazı merkezlerin kötü yaşam koşullarına ve yetersiz personele sahip olması da şikayet konusuydu. Çin’de 25 Kasım’da Uygur Özerk Bölgesi’nin merkezi Urumçi kentinde Kovid-19 nedeniyle karantinaya alınan apartmanda çıkan yangında 10 kişi yaşamını yitirmişti.

Sosyal medyada, binanın Kovid-19 salgını nedeniyle karantina altında olmasından ötürü apartman sakinlerinin içeride mahsur kaldığı paylaşımında bulunulurken, tedbirler nedeniyle itfaiyenin de bölgeye geç ulaşması nedeniyle tüm ülkede protestolar başlamıştı.

Reklam Alanı