İktidarın muhalif belediyelere tutumu doğru bulunmuyor

0
0

Kent Kültürü ve Demokrasi Derneği Başkanı Metin Ağırman’ın, Gezici Araştırma Şirketi’ne yaptırdığı ‘Kent Kültürü ve Demokrasi Anketi’nin sonuçları yayımladı.

12 ilde bin 126 kişiyle yapılan ankete göre halkın yüzde 58’i ekonomik durumunun bir önceki yıldan “daha kötü” olduğunu söyledi. Pandemi sürecinde iktidarın, muhalefet belediyelerine yönelik tutumunu yurttaşların yüzde 54.3’ü doğru bulmadığını belirtti. Halkın yüzde 72’si depreme karşı hazırlıksız olduğunu ifade ederken hükümetin depreme hazırlıksız olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 79.3.

Cumhuriyet’ten Leyla Kılıç’ın haberine göre ankete katılan yurttaşların sorulara verdiği yanıtlar özetle şöyle:

Pandemi sürecinde hükümetin başarı oranına ilişkin sorulan soruya yurttaşların yüzde 51.1’i “başarılı” yanıtını verirken, ekonomi ve istihdam politikasına ilişkin sorulara aynı yanıtı vermediği gözlemlendi. Katılımcıların yüzde 42.8’i hükümetin sosyal, ekonomi ve istihdam politikasını başarılı bulmadığını belirtirken, yüzde 30’u ise başarılı bulduğunu söyledi. Yurttaşların yüzde 32.2’si pandemi sürecinde belediyeleri başarılı bulurken yüzde 46.6’sı kısmen başarılı, yüzde 21.2’si ise başarısız olduğunu belirtti.

BEKARLARIN SAYISI ARTTI, NEDENİ EKONOMİ

3 yıl önce yapılan araştırmaya göre bekârların sayısının giderek arttığı gözlendi. 2017 yılında bekarların oranının yüzde 24.6 iken yüzde 8.9’luk bir artışla yüzde 33.5’e çıktığı kaydedildi. Evlenmeme oranlarının başında ise ekonomik sebepler ve belirsizlik gibi faktörlerin önde geldiği belirlendi.

 

İKTİDARIN MUHALİF BELEDİYELERE TUTUMU

İktidarın muhalefet belediyelerine yönelik tutumuna ilişkin soruya katılımcıların yüzde 54.3’ü “doğru bulmuyorum”, yüzde 29.4’ü “doğru buluyorum” ve yüzde 16.3’ü ise “konuyla ilgili herhangi fikrim yok” yanıtını verdi.

YÜZDE 58’İ, EKONOMİK DURUMLARININ ÖNCEKİ YILDAN DAHA KÖTÜ OLDUĞUNU BİLDİRDİ

“Türkiye’nin en büyük sorunu nedir” yönündeki soruya 18-27 ve 28-43 yaş arası bireyler ekonomi ve işsizlik yanıtını verdi. “Ekonomik durumunuzu nasıl ifade edersiniz” yönündeki soruya ankete katılanların yüzde 85’i “orta” ya da “kötü-çok kötü” olarak yanıt verdi. Katılımcıların yüzde 58’i ekonomik durumlarının bir önceki yıldan daha kötü olduğunu ifade ederken yoksul olan halkın gittikçe yoksullaştığı, çok zengin olanın ise daha da zenginleştiği belirlendi.

Reklam Alanı