Uzmanı uyardı: Saklama ve taşımayı plastik kaplarla yapmayın

0
0

Uzmanlar, kurban etlerinin saklanması konusunda önemli uyarılarda bulunuyor. Etlerin saklanmasında plastik kap kullanılmaması uyarısında bulunan Üsküdar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tekstil Kimya Mühendisi Mustafa Cüneyt Gezen, plastiklerin içinde bulunan kimyasalların gıda ile temas etmesi halinde bu gıdalara geçtiğini belirtti.

“YAĞLI VE SICAK GIDALARIN PLASTİK KAPLARDA SAKLANMASI DAHA ZARARLIDIR”

Gezen, “Bu kimyasallara örnek olarak Bisfenol A, PCB, PBB ve PBDE’ler verilebilir. Bunlar sıcaklığın etkisiyle gıdaya geçer. Sıcaklık arttıkça, zararlı maddelerin yiyeceğe geçişi daha kolay olur. Üstelik bunlar vücudumuzda pseudo östrojen yani östrojen mimik şeklinde metabolize olur. Bunun sonucunda erkeklerde ve kadınlarda kısırlığa, kadınlarda göğüs kanserlerine ve nöropsikolojik rahatsızlıklara neden olabilir. Bu yüzden yağlı ve sıcak gıdaların, plastik kaplarda saklanması daha zararlıdır” dedi.

Kurban Bayramı’nda kesilen kurban etlerinin, dışarıda hiç dinlendirilmeden sıcak sıcak plastik poşetlere konularak paylaşılmasının da sağlık için sakıncalı olduğunu vurgulayan Gezen, şunları aktardı:

“Plastikte bulunan zehirli kimyasallar, sıcağın etkisiyle kurban etine bulaşır, buradan da insanlara geçer. Dolayısıyla kurban etleri en az 2 saat kadar soğumaya bıraktıktan sonra poşetler ile taşınmalı. Sızıntı yapmayacak, kalın poşetler kullanılmalı. Poşete koymadan tepsiler vasıtası ile taşınması daha da uygun olur. Bu süre zarfında etler soğur ve bakteri üretmesi durumu azalır.”

Reklam Alanı