Uzmanlar cevapladı! Kilo için yaş sorun değil

0
0

Bilim insanlarının bildirdiğine göre metabolizma hızı bir yaşında zirve yapıyor. Ardından 20’den 60 yaşına kadar sabit kalıyor.

60 yaşından sonra ise metabolizma hızı düşmeye başlıyor. Science adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmanın yazarları, bulguların insan vücudu hakkında ezber bozan bilgiler verdiğini söyledi.

METABOLİZMA NEDİR?

Metabolizma, bir canlının yaşamını sürdürdüğü esnada vücudunda gerçekleşen tüm kimyasal tepkimelere deniliyor. Canlı organizmada ya da canlı hücrede meydana gelen yapıcı ve yıkıcı nitelikteki kimyasal olayların tümünü içeriyor.

Eğer vücut ne kadar büyükse, (ister uzun boylu, ister kilolu olsun) hareket için o kadar fazla enerjiye ihtiyaç duyuyor. Araştırmacılar bu durumdan yola çıkarak, ortalama bir metabolik ölçüm yerine, bireylerin metabolizmasını kilo ve vücut boyutuna göre değerlendirdi.

Sonuçlarda metabolik yaşamın 4 aşaması ortaya çıktı.

– Doğumdan bir yaşına kadar olan dönem. Bu dönemde metabolizma yetişkinlerinkinden yüzde 50 daha hızlı.

– Metabolizma 1 yaşından 20 yaşına kadar hafif yavaşlıyor. Ergenliğin tüm değişimleri sırasında hiçbir ani yükselme ya da düşüş görülmüyor.

– 20 ile 60 yaş arasında metabolizma hızı sabit kalıyor ve hiçbir değişiklik meydana gelmiyor.
– 60 yaşından sonra metabolizmada kalıcı bir düşüş başlıyor. 90 yaşına kadar ortalama yüzde 26’lık bir düşüş görülüyor.

ORTA YAŞTA KİLO ALIMI İÇİN METABOLİZMANIZI SUÇLAYAMAZSINIZ

Çalışmanın yazarlarından biri olan İngiltere’deki Aberdeen Üniversitesi’nden Prof. Dr. John Speakman, “Bu, daha önce hiç keşfedilmemiş bir durum ve birçok sürprizi barındırıyor. Benim için en şaşırtıcı şey, yetişkinlik boyunca hiçbir değişiklik olmaması. Eğer orta yaşta kilo aldıysanız, artık bunun için düşen metabolik hızı suçlayamazsınız” dedi.

ÇOCUKLARDA YETERSİZ BESLENME

Diğer taraftan, çalışmada ne ergenlik ne hamilelik ne de menopoz döneminde metabolik veya yavaşlama gözlemlenmedi. Ancak, Yaşamın ilk yıllarındaki yüksek metabolizma, bu dönemin gelişimde ne kadar önemli olduğunu ve çocuklukta yetersiz beslenmenin yaşam boyu sonuçları olabileceğini vurguladı.

Duke Üniversitesi’nden Prof. Dr. Herman Pontzer, “İnsanlar metabolizma hakkında konuştuğunda, diyet ve egzersizi düşünüyorlar Ama durum bundan çok daha derin ve karmaşık.Hücreler çalışmaya anne karnından itibaren çalışmaya başlıyor. Çocuk, bir yaşına geldiğinde yaş inanılmaz derecede meşguller ve yaşla birlikte düşüşleri gördüğümüzde, hücrelerin artık çalışmadığı anlıyoruz” dedi.

Reklam Alanı